Mít zdravý imunitní systém znamená, že se nemusíme obávat, když přijde chladná nebo chřipková sezóna. Imunitní systém zabezpečí, aby naše tělo bylo dobře vybaveno pro boj proti kolemjdoucím bakteriím, virům a parazitům.
Náš imunitní systém se skládá z různých buněk, tkání a orgánů, které vzájemně spolupracují a aktivují imunitní reakce v případě útoků vetřelců z vnějšího prostředí.
Zatímco ve většině času dělá naše tělo tuto úžasnou práci a udržuje nás zdravé a v kondici, jsou doby, kdy potřebuje trošku pomoci. Zejména, pokud jsme ve stresu, trpíme nedostatkem spánku nebo se přejídáme nezdravými potravinami.
A právě v tento moment je nutné zvýšit příjem některých druhů potravin, které mohou zásadně zlepšit fungování naší imunity.
Prozkoumejte osm zdravých a imunitu podporujících potravin, jejichž konzumace je daleko lepší, než nepříjemná chřipka a nachlazení.

Česnek pro zdraví a imunitu
Česnek
Česnek byl po staletí používán jako přírodní medicína vzhledem k jeho antibakteriálním, antiplísňovým a protizánětlivým vlastnostem, které výrazně zlepšují imunitu a chrání naše tělo.
Jedna studie, prováděná během období 12 týdnů ukázala, že česnek jako doplněk stravy může chránit proti chřipce a nachlazení.
146 subjektů dostávalo česnek jako doplněk stravy v tabletě a další část placebo, tedy přípravek či tabletu bez účinné látky. Ti, kteří užívali česnek měli podstatně méně nachlazení než skupina užívající placebo – přesněji o 63 % méně.
U testovaných osob, které užívali česnek jako doplněk stravy a přesto se nachladili nebo onemocněli, došlo ke snížení průměrné délky symptomů o 70 % – z 5 dní v kontrolní skupině s placebem na pouhý den a půl ve skupině užívající česnek.
Výzkumníci tak došli k závěru, že chemická látka v česneku, známá jako alicin, může zabránit útokům virů a následnému nachlazení nebo onemocnění.
A čím je alicin tak báječný?
Alicin je zodpovědný za charakteristické štiplavé aroma česneku a sám plní roli obrany proti jeho škůdcům. V rámci jeho výzkumu bylo zjištěno, že plní antibakteriální (antibiotické), antioxidační a protiplísňové účinky. Může se uplatnit také v léčbě aterosklerózy, při snižování ukládání tuků v cevních stěnách a při snižování krevního tlaku (viz. další informace na Wikipedii).
Nemusíte ale brát česnek jako doplněk stravy v tabletách, stačí sáhnout po čerstvém česneku.
Ale musíte znát tajemství, které nejlépe uvolní alicin z česneku.
Ten je nejlepší nadrtit, rozmačkat nebo nasekat na stroužky, počkat 5 minut a teprve až poté ho sníst. V tu chvíli je totiž alicin nejúčinnější.
Takže si nechte chutnat!
Čaj
Šálek čaje udělá daleko více, než vás jenom zahřeje. Nakopne a zvyšuje imunitu. Ve studiích bylo zjištěno, že obě zelené a černé odrůdy čaje hrají významnou roli v udržování nemocí v šachu.
Podle výzkumu provedeného a publikováného v roce 2011 Státní univerzitou v Oregonu, antioxidant v zeleném čaji (EGCG) hraje důležitou roli při podpoře imunitního systému stejně tak, jako potlačuje autoimunitní onemocnění – od banálních a obyčejných alergií až např. k roztroušené skléróze.
Zatímco jeho účinky nebyly tak silné, jako některé léky, které se z něj vyrábí. Výhodou je, že jeho pravidelné popíjení není škodlivé a toxické tak, jako dlouhodobé užívání léků.
Jiný výzkum ve stejném roce sledoval vliv zeleného čaje na chřipková onemocnění u japonských dětí.
Více než 2000 žáků mezi 6 a 13 lety se zúčastnili výzkumu v průběhu zimních měsíců, kdy bylo zjištěno následující. Ti, kteří pravidelně konzumovali od jednoho do pěti šálků zeleného čaje denně, trpěli daleko menším množstvím chřipek než ti, kteří žádný zelený čaj nepili.
Šeštření dále ukázalo, že neexistují žádné skutečné výhody spojené s konzumací více než 5 šálků zeleného čaje denně.
Ale nesmíme zapomenout na černý čaj.
Studie z roku 2003 zjistila, že sloučenina v černém čaji – L-theanine připraví imunitní systém k útokům od bakterií, virů a plísní.
Další studie ukázala, že imunitní systém pijáků čaje reaguje až 5x rychleji než u konzumentů kávy.
Černý čaj může také pomoci jiným způsobem. Snižuje totiž hladinu stresu, která, jak je ostatně známo, ovlivňuje naši náklonost k onemocněním.
Jeden nedávný výzkum sledoval 75 zdravých mužů, kterým bylo po dobu šesti týdnů podávány denně 4 šálky černého čaje nebo 4 šálky jiného nápoje obsahující kofein.
Po pravidelném pracovním namáhání bylo zjištěno, že skupina užívající čaj mnohem snadněji odbourávala každodenní stres než skupina, požívající kofeinové nápoje.

Houby podporují imunitní systém
Houby
Houby jsou bohatým zdrojem antioxidantů a dalších živin, které pracují na posílení imunity.
Hned několik studií o houbách a jejich zdravotních výhodách bylo publikováno v roce 2013 v časopise Journal Federace Americké Společnosti pro Experimentální Biologii (FASEB).
Jedna z těchto studií sledovala 51 zdravých dospělých konzumujících 50 g nebo 100 g sušených hub shiitake každý den po dobu čtyř týdnů.
Na konci této doby byly odebrány vzorky krve všem zúčastněným a byla sledována přítomnost molekul nazývaných citokiny, které aktivují imunitní reakce směrem k buňkám a významně se tak podílejí na jeho fungování.
V obou skupinách došlo k významnému zvýšení citokinů, ve srovnání se stavem před začátkem sledování. To znamená, že i 50 g houby shiitake může výrazně zlepšit váš imunitní systém.
Známá je studie amerického Národního instituto pro zdraví, který 7 let zkoumal houbu s názvem Outkovka pestrá. Ta výrazně zlepšuje imunitu u žen s karcinomem prsu, pokud ji denně konzumují.
I v dalších živočišných studiích byl prokázán příznivý efekt zvyšující funkci imunitního systému člověka.
Kvašené potraviny
Fermentace nebo-li kvašení je způsob konzervace potravin, která se provádí tím, že kvasinky a další mikroorganismy častečně jídlo rozeberou a rozloží.
Kvašení tak zlepšuje stravitelnost potravin a přispívá k našemu střevnímu zdraví tím, že nám dodá “užitečné bakterie”, také zvané jako probiotika.
Možná se divíte, že jídlo, které je vhodné pro naše střeva je také vhodné pro naši imunitu. Zásadní informací však je, že 80 % našeho imunitního systému se nachází v našem trávícím traktu. Takže zdravá střeva hrají významnou roli pro naši imunitu.
Přehled několika studií poublikovaných v roce 2001 popisují účinky probiotik. Autoři studie došli k závěru, že probiotické bakterie mají schopnost regulovat imunitní systém a brání zánětu.
V jiné studii vědci z univerzity v New Jersey zjistili, že probiotika pomůžou snížit jak trvání, tak i závažnost nachlazení.
Další výzkum, který proběhl mezi 198 studenty užívajícími placebo nebo probiotika, došel novému zjištění. U pacientů užívajících probiotika došlo k zameškání menšího počtu školních dnů ve srovnání se skupinou s placebem. Přesně 15 vs. 34 zameškaných dnů.
Celkově bylo zjištěno snížení o 34 % v závažnosti jednotlivých symptomů a jejich nachlazení trvalo průměrně o než 48 hodin méně.
Jiná studie ukazuje, že i ti, kteří jsou pod extrémním tlakem a jsou tím pádem náchylnější k onemocnění, mohou těžit z probiotických bakterií.
Vysoce kvalifikovaní a trénovaní dálkoví běžce byli sledování po dobu své přípravy průběhu zimních měsíců. Polovina dostávala probiotika, další placebo.
Bylo zjištěno, že probiotika vedly k podstatnému snížení počtu dní a závažnosti onemocnění dýchacích cest mezi těmito sportovci.
Takže zkuste objevit kouzlo kvašených produktů jako je kysané zelí, kysané jogurty, korejské kimchi a další. Pokud vám ale specifická chuť kvašených výrobků nesedí, zkuste probiotika v tabletách.

Zdravý kuřecí vývar pro vaše tělo
Kuřecí vývar
Po staletí je kuřecí polévka oblíbeným pokrmem pro posílení a získání energie. A to nejenom po náročném večeru nebo noci
Doktor Rennard z Univerzity v Nebrasce publikoval v roce 2000 výzkum hodnotící účinek slepičí polévky na nachlazení. Zjistil, že vývar z kuřete měl mírný protizánětlivý účinek, který pomohl utlumit příznaky infekce horních dýchacích cest.
Ačkoliv doktor Rennard nebyl schopen přesně říct mechanismus, který v polévce fungoval, zdá se, že je to nejenom kuře, ale také kombinace veškeré zeleniny, která pomohla proti zánětu.
O více než 10 let později se objevil další výzkum, který potvrzuje schopnosti kuřecího vývaru v posilování imunity. Zjistil, že sloučenina zvaná karnosin, která se v polévce nachází, pomohla imunitnímu systému v raném boji proti chřipce.
Kuřecí vývar tedy není žádné placebo, jak se můžou někteří tvrdit.
Ovesné vločky
Oves obsahuje druh rozpustné vlákniny zvané beta glukan, u které se předpokládá několik pozitivních zdravotních výhod. Jednou z nich je právě podpora imunity.
Italští vědci přezkoumávali několik studií, které zkoumaly beta glukany a zjistili, že zlepšuje imunitní systém a obranyschopnost těla pro vnějším útočníkům.
Dělají to tak, že umožňují určitým buňkám v těle pružně reagovat a bojovat se širokou škálou útočníků, jako jsou bakterie, viry, plísně a paraziti.
V roce 2010 publikovali výzkumníci z Univerzity v Illinois práci, která potvrzovala, že rozpustné vlákniny v ovesných vločkách mohou snížit zánět a posílit imunitní systém.
V další studii byly myši krmeny téměř stejnou stravou. Rozdíl byl pouze v tom, že jedna skupina dostávala rozpustnou vlákninu, zatímco druhá konzumovala nerozpustnou vlákninu.
První skupina pojídající rozpustnou vlákninu byla méně nemocná ve srovnání s druhou skupinou. Pokud se přece jenom objevilo onemocnění u myší s rozpustnou vlákninou, k uzdravení došlo o 50 % rychleji.
Ovesné vločky jsou tedy opravdu ideálním a snadným způsobem jak posílit imunitu. Taková ovesná kaše na snídani je skvělý energetickým pokrmem, který vás nakopne a upevní vaši obranyschopnost.

Ryby na grilu
Ryby
Ryby a obzvláště ty tučné, jsou fantastickým a zdravým super jídlem. Hlavně díky důležitým živinám, vysoce kvalitním bílkovinám a zdravým tukům.
Je to jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu D, který je dnes již dobře znám pro naše zdraví a dobře fungující imunitní systém.
Práce o vitamínu D, zveřejněná americkém časopise, nastiňuje jeho významnou roli. Nejpozoruhodnějším je, že vitamín D pomáhá imunitním buňkám k produkci látky, která bojuje s mikroby.
Nedostatek vitamínu D může být v mnoha případech důsledkem autoimunitního onemocnění. Proto si ho dopřejte a konzumujte.
Výzkum z roku 2013 dokazuje, že rybí olej bohatý na omega 3 mastné kyseliny nejen že snižuej zánět, ale posiluje obranyschopnost těla.
Ve studiech na zvířatech bylo prokázáno účinek rybího oleje. Ten zvyšoval aktivitu bílých krvinek, které pomáhají v boji proti cizím bakteriím a dalším útočníkům.
Mezi další zdroje bohaté na vitamín D patří sýr, vejce, játra, sluníčko a nebo tablety s obsahem tohoto vitamínu.
Spirulina
Pokud jste ještě neslyšeli o této modrozelené řase, která je známá svojí náročností na čisté prostředí, asi byste měli zbystřit. Někteří dokonce řadí spirulinu mezi tzv. super jídlo.
Jeden z mnoha zdravotních výhod je, že může zvýšit imunitu vašeho těla.
V roce 2002 bylo v jednom výzkumu zjištěno, že dává podnět funkci imunitního systému při potlačení rozvoje virové infekce.
Kromě toho studie na kuřatech ukázaly, že Spirulina zvyšuje několik imunitních funkcí u zvířat.
Výzkumy na lidech provedené v roce 2011 zkoumalo 30 dobrovolníků z řad žen i mužů, ve věku 50 let a více, kteří po dobu 12 týdnů konzumovali Spirulinu jako doplněk stravy.
Testy porovnávaly kompletní počet buněk a enzimů (jako projev imunitních funkcí) před zahájením výzkumu, po šesti týdnech a poté na konci studie.
Bylo zjištěno, že všichni účastníci vykazovali zvýšenou funkci imunitního systému poté, co došlo k aplikaci Spiruliny. Navíc ženy ve srovnání s muži z této látky těžili ještě více.
Spirulina také ukazuje slibné protizánětlivé a antioxidační schopnosti. Což je důležité pro udržení nemocí na uzdě.

Zdravý životní styl a radost
Závěr
Jak je vidět, existuje spousta vědeckých studií, které prokazují schopnost různých potravit bojovat proti nemocím a zlepšovat naši imunitu.
Ale není to pouze o výběru určitých jídel. To vám nezaručí, že budete zdraví a bez nemocí. Jedním ze způsobů je konzumovat různorodé potraviny plné všech živin, které naše tělo potřebuje.
Složité sacharidy, zdravé tuky, bílkoviny a různobarevné ovoce a zelenina. To všechno hraje svoji roli v podpoře obranyschopnosti. Není to ale jenom o jídle, ale také o sportu, pohybu a zdravém životním stylu.
Které potraviny fungují u vás? Podělte se s námi v komentářích.
Napsat komentář